Delavnica uporabe pozabljenih in nepoznanih divjih rastlin

V mesecu aprilu smo v okviru študijskega krožka – Moj EKO dom, ki ga je organizirala UPI ljudska univerza Žalec pripravili delavnico uporabe pozabljenih in nepoznanih divjih rastlin.

Ker je bilo veliko zanimanja, smo jo izvedli v dveh terminih. 

Udeleženci so pridobili nekaj osnovnih informacij o nepoznanih oz. manj poznanih in že pozabljenih rastlinah, ki jih najdemo v naši bližji okolici ter kaj  lahko iz njih pripravimo. 

Na prvem srečanju smo izdelovali sirup iz regratovih cvetov. 

Regratov sirup velja za staro ljudsko zdravilo, ki pomaga pri urejanju in pospeševanju prebave. Pomaga izboljševati kri in nasploh poskrbi za naše boljše počutje. Regratov sirup je primerno zdravilo tudi v času prehladnih obolenj in kašlja ter pomaga tudi pri bolečem in vnetem grlu – v tem primeru nerazredčen regratov sirup uživamo po žličkah (do nekaj žličk na dan). Regratov sirup pa lahko uporabimo tudi za sladkanje čaja ali pa iz njega pripravimo okusen napitek – regratov sirup. V poljubni koncentraciji regratov sirup razredčimo z vodo (lahko tudi mineralno, če imate radi mehurčke) in napitek je pripravljen! Regratov sirup pa je tudi odličen dodatek pri pripravi smutijev.

Na drugem srečanju pa smo pripravili in degustirali frtaljo z divjimi rastlinami. Od zelišč in rastlin smo uporabili:

  • divji origano,
  • mlade hmeljeve vršičke
  • in čemaž.

Vsa zelišča smo oprali in narezali na manjše koščke ter zmešali skupaj z žvrkljanimi jajci, soljo in poprom. Olivno olje smo segreli v ponvi in dodali mešanico zelišč in jajc. Po nekaj minutah mešanja je bila frtalja pripravljena za degustacijo.

Dodaj odgovor